Cultuur terug te zien in verrassend kledingstuk

stropdassen

We zien het niet altijd direct, maar cultuur uit zich op allerlei verschillende manieren. Ik heb het dan niet alleen over het eten. Zo is cultuur ook terug te zien in diverse kledingstukken. Vrijwel ieder land heeft een traditionele kledingdracht. In Nederland zie je dat het beste terug in bijvoorbeeld Volendam. Daarnaast denken we bij Duitsland gelijk aan lederhosen en Franse mensen dragen natuurlijk altijd een baret en een streepjes shirt. Natuurlijk is dat inmiddels niet zo. Bovendien zijn er ook kledingstukken die cultuur op een bredere manier laten zien. Neem bijvoorbeeld de stropdas, of eigenlijk de das. Dit kledingstuk kent een rijke historie vol indrukwekkende cultuur.

Tijd van de Romeinen

Voor het gemak ga ik even uit van het feit dat de meeste mensen beschikken over de basiskennis met betrekking tot het oude Rome. Anders zou je natuurlijk niet mijn blog lezen. In de tijd van de Romeinen hielden senatoren met enige regelmaat grote toespraken. Tijdens dit soort oraties moest de keel natuurlijk warm blijven, anders zou de spreker minder hoorbaar zijn. Om de keel op temperatuur te houden droegen de Romeinen een soort halsdoek. Door de eeuwen heen is de halsdoek langzaam maar zeker getransformeerd tot de (strop)das die wij vandaag de dag kennen.

Iconisch kledingstuk sinds 1924

Wat ooit begon als een mengsel van een zakdoek en een halsdoek in één is uitgegroeid tot een iconisch kledingstuk. De stropdassen die wij gewend zijn zien er al sinds 1924 zo uit. Het enige dat door de jaren heen is veranderd, zijn de kleuren en patroontjes. Verder heeft de stropdas altijd uit drie losse onderdelen. Deze onderdelen zijn aan elkaar vastgemaakt. Bij de betere stropdassen is hier de kwaliteit zichtbaar. De naden zijn subtiel en met dezelfde naaimachine gemaakt. Daarom zijn de handgemaakte stropdassen altijd zoveel duurder; de kwaliteit is echt zichtbaar.

Manier om zakelijk te uiten

Nu wil je natuurlijk weten wat dit kledingstuk dan zo cultuurrijk maakt, naast de opmerkelijke Romeins oorsprong. De stropdas is al jarenlang dé manier voor de zakenman om zich te uiten. Samen met sokken zijn stropdassen over het algemeen de enige kleur toevoeging of manier om een beetje gekkigheid toe te voegen. Daarom zijn de gekke sokken van dat ene merk niet voor niets razend populair bij zakelijk Nederland. Juist omdat het een van de weinige kledingstukken is waarmee een serieuze zakenman zich mag uiten, is de cultuur van het land en de tijdsgeest er duidelijk in terug te zien. Zo waren de stropdassen met allerlei cartoon karakters kenmerkend voor de jaren ‘90. Nu zou je toch echt niet meer met zo’n das over straat gaan. Tenzij het foute vrijdag is natuurlijk.