Ik schrijf graag over de culturele aspecten van diverse landen. Maar ik houd me ook graag bezig met de, steeds veranderende cultuur in Nederland. Want zonder dat je het echt in de gaten hebt, gebeurt er op dat gebied behoorlijk wat. Neem nou het Sinterklaasfeest, onze bekendste traditie. Die verandert de afgelopen jaren drastisch onder invloed van een steeds toenemende vraag om gelijkwaardigheid. En ook dat laatste is een belangrijke culturele verandering, eentje die gelukkig al wat eerder begon. Maar ook in andere opzichten veranderd onze cultuur. Denk bijvoorbeeld aan onze kijk op het milieu. Daarin is de laatste jaren ook enorm veel veranderd. Samen met veel andere landen zijn we er ons van bewust geworden dat we iets moeten doen om de ons bekende wereld te behouden. We beseffen dat niet altijd, maar werken aan het milieu vraagt ook een cultuuromslag. Ik denk dat velen van ons zich de tijd nog wel herinneren dat we alles in een vuilnisbak gooiden. Of eigenlijk in een vuilniszak, die werd opgehaald en naar een enorme, stinkende afvalberg buiten de stad werd gebracht.
Afval: scheiden
Hoe anders is dat nu. De meeste van die afvalbergen zijn verdwenen onder grond en gras. Sommigen zijn veranderd in ware natuurparken. De tijd dat we alles in een bak gooiden is al lang voorbij. We scheiden ons afval. Dat is niet altijd makkelijk, zeker niet als je je eigen bedrijf runt. Dan is dat zelfs een hele opgave want als bedrijf moet je aan zo mogelijk nog meer regels voldoen dan als particulier. Gelukkig zijn er andere bedrijven die zich hierin specialiseren. Zij bieden je de mogelijkheid een afvalcontainer te huren voor elke soort afval, die ze dan na verloop van tijd ophalen. Zij verwerken jouw bedrijfsafval op de juiste manier en je hebt er geen omkijken meer naar. Het enige wat je van te voren even moet bedenken hoe groot de afvalcontainer moet zijn en welk afval je precies wilt laten afvoeren. Verder wordt alles voor je geregeld.
Cultuuromslag: nieuwe bedrijven
Zo’n cultuuromslag als het scheiden van afval zorgt dus ook weer voor nieuwe bedrijven. Zij ondersteunen anderen bij het behalen van in dit geval de milieudoelen. Het is mooi om te zien hoe elke verandering ook weer nieuwe kansen brengt, hoe moeilijk een verandering soms is. En over tientallen jaren doen we waarschijnlijk weer iets heel anders met afval. Zo gaat dat ook met cultuur: het blijft aan verandering onderhevig.