De meest gemaakte fouten bij de montage van (houten) gevelbekleding

Het is bijna zover: je gaat zelf aan de slag met de gevelbekleding van je woning of schuur. Een leuke, maar ook uitdagende klus. Er zijn dan ook belangrijke punten om op te letten zodat je niet in de valkuilen trapt waar velen jou al in voor zijn gegaan. Lees daarom dit blog en onthoud deze fouten – en de tips om ze te voorkomen –  goed, zo weet je zeker dat jij deze fouten niet gaat maken! 

 

De ventilatie vergeten

Veel mensen denken dat ventilatie een bijzaak is en vergeten dit uiterst belangrijke onderdeel van het monteren de houten gevelbekleding dan ook. Dit heeft als gevolg dat het hout onvoldoende kan ademen, waardoor het hout bij warmte te veel uit gaat zetten en er lelijke verbuigingen van het hout ontstaan. Ook kan dit leiden tot schimmel, rot en andere vervelende problemen als gevolg van vocht. Wil je dit voorkomen? Zorg dan dat je altijd minimaal 2 centimeter onder je dakrand blijft met de bekleding en plaats ventilatieprofielen onderaan de gevelbekleding. 

 

Het hout te weinig ruimte geven

Een fout die je absoluut wil voorkomen, is het onvoldoende ruimte overlaten voor het hout om te ‘werken’ (dit betekent uitzetten en/of krimpen als gevolg van omgevingsinvloeden, zoals temperatuur en andere weersomstandigheden). Maak je deze fout? Dan zal het hout bij temperatuurverschillen krom gaan trekken. Wil je dit voorkomen? Laat dan zo’n twee milimeter over tussen de planken, vooral in de breedte en monteer de gevelbekleding niet te dicht op elkaar. 

 

Panlatten van onvoldoende dikte gebruiken

Gebruik je te dunne panlatten voor jouw gevelbekleding? Dan bestaat er een grote kans dan dat de gevel onvoldoende ademt. Hierdoor gaat de gevelbekleding een stuk minder lang mee. Wil jij langdurig genieten van jouw mooie gevelbekleding? Zorg er dan voor dat je voor de panlatten een dikte aanhoudt die 1.5 keer de profieldiepte is. Je kunt, indien nodig, meerdere latten op elkaar bevestigen om zo tot de juiste dikte te komen. Monteer je jouw gevelbekleding op een verticale manier? Dan kun je vaak wel kiezen voor maar één laag van de latten. Wel is het dan belangrijk dat je hier ventilatielatten met een boog erin aan toevoegt. Zorg er ook voor dat je op jouw uv-werende doek een folietape plaatst. Deze tape gebruik je om plekken af te dekken waar je panlatten geplaatst hebt of nietjes gemaakt hebt. Dit zorgt ervoor dat de wand waterdicht is en er geen vocht naar binnen kan komen via de niet- en schroefgaatjes.